2015. augusztus 6., csütörtök

Kritika #4 - crazy fear (HannaVirág)



Hajnal van, mindenki elég másnapos? Vagy még részegek vagytok? Itt a következő kritika, és tessék lenyelni a feketét reggel, ha keserű is, segít hogy tisztábban lásd a dolgokat :) Persze mint mindig most is hangsúlyozom, hogy minden szaktudás nélküli saját véleményről van szó, lehet vele egyetérteni, vagy nem egyetérteni, a cél csak az, hogy elgondolkozzatok ezen az állásponton :)

Alany: G. Nichel - crazy fear


Ajánló: Ezt a blogot azoknak ajánlanám, akik szeretnének kicsit elmerülni a pszichológia világában, akiket érdekelné az élet kicsit sem napos oldala, de annyira azért nem profik a témában, hogy zavarja őket néhány pontatlanság. Nem mondanám, hogy kellemes nyári, inkább kissé nyomasztó és elgondolkoztató.

Első benyomás és design: Nekem nagyon szürke a blogod. Ez hülyén hangozhat, hiszen persze hogy az, ha azt a színt használod, de hogy úgy mondjam nagyon egyszínű. Nem vagyok a csilicsálé kódos varázsigés dizi feltétlen híve, de legalább kontúrt, néhány illeszkedő színt használhatnál, az tagoltabbá is tenné a blogot. A infó fül szerintem túl lent van, a chat pedig nagyon kilóg mivel nem harmonizál a színekkel, ez az egyetlen színes dolog, bár nem bántja a szemet. A blogarhívum, mivel nem teszel közzé csak fejezeteket felesleges, a szavazás jó, de én nem végteleníteném. A népszerű bejegyzés nekem mindig tetszett, használtam is, amíg nem csináltak nekem „csilicsálé kódos varázsigés” dizit, az nem bírja el, de mivel úgyis sorban haladnak, és nyilván a legelsőt nézik meg a legtöbben, így ez történetes blognál lehet, hogy nem feltétlen a legjobb modul.
Fejléc: Összességében a fejléced nagyon tetszene, jó a karakter, a betűtípus (Az írói neved nagyon kicsi, ha mindenképp rá akarod írni, legyen olvasható) és színeiben passzol a blog színéhez. Két problémám van vele. Először is ott van a jobb alsó sarok. Nem tudom mi lett szegény lánnyal, de nincsen arca. Engem zavar, hogy ennyire elmosódott, mintha egy fej nélküli szellem gitározna. A másik probléma sokkal apróbb, mindössze annyi hogy nem igazán fog meg. Kellemes ránézni, csak hiányzik a plusz.

A szereplőid nem agyonhasználtak, ahogy én meg tudom állapítani, egy-egy idézet, jelmondat vagy valami jó lett volna alájuk. Az elérhetőségeknek szerintem nem kell külön oldal, hacsak nem kommunikálsz aktívan az olvasóiddal, így kicsit túl „profinak” tűnik. Szerintem elég valahol az e-mailed vagy a face-d megadása, de ez a te szíved ügye.
A címben még bejött a kisbetű, de a moduloknál egységesíts. Ha kisbetűket akarsz, akkor legyen minden úgy (nem a kérdésre gondolok), mert nekem így zavaró, bár mindenképpen egyedi, remélem, van valami plusz jelentése.
Én a helyedben alakítgatnék kicsit a dizin, mert bár elveim szerint sosem az a legfontosabb, de a többség szemével nézve nem elég megkapó hogy az ezt figyelembe vevők megjegyezzék.
3/5
Maga a történet:
A fülszöveg: Tetszik, főleg az utolsó mondat, de szerintem rövid. Nem feltétlen centire rövid, hanem felvázol egy hangulatot, de semmit nem vetít előre a cselekményből. Persze így nem is lövi le a poénokat, de az érdeklődést sem feltétlen kelti fel. Villants meg valami történést, vagy még egy szereplőt, szerintem úgy több embert az oldalon marasztalna.
A cselekmény:
Nekem néhol irreális, például hogy egy ilyen lányt nem engednek normál működésű gimnáziumba. Van még egy-két furcsaság, de az alapötlet nagyon tetszik. Nagyon érdekes belegondolni ebbe a helyzetbe, bár folyton felötlik bennem, hogy ezt te épp annyira csak találgathatod, mint én. Nagyon hiányolok valami pontosabb diagnózist, mert az hogy elmebeteg semmitmondó és elég lekicsinylő, mintha mindet egy kalap alá lehetne venni. Semmit nem tudunk meg a lány intelligenciájáról, szociális képességéről pedig csak annyit hogy nem tud szeretni. Nekem ez a tény nagyon furcsa, hiszen ha pszichopata lenne, akkor nem így állna a dolgokhoz, nem lennének ilyen jellegű rohamai, és nem foglalkoztatná ennyire mások véleménye sem. A roham jellege és az egyéb tünetek nem utalnak autizmusra sem. Nem vagyok pszichológus (bár van érintettségem hasonló téren) de nekem ez így kevés, mindenképp szűkítsd valahogy az „elmebeteg” jelzőt. A rohamok sem teljesen reálisak, az éber pillanatokkal szembeállítva, szerintem legalább is. Mikor éber a leányzó kicsit túl logikus, ahhoz képest, ami el tudja kapni. A nyugtatókról annyit, hogy csak akkor mehetne közösségbe, ha azok a nyugtatók megakadályoznák a rohamot. Nekem a cselekmény sem teljesen passzol, ez a szívassuk jól meg, ha már beteg, aztán á, inkább barátkozzunk vele, de aztán dühítsük jól fel, bár tudjuk hogy mit okozhat, azért fenyegessük a karja letépésével. Azt sem értem miért járkál mindenki kedve szerint ki-be az órákra, és fura hogy a három jó barát egyszerre költözött haza. Lehet, most nagyon negatívnak tűnök, de tényleg csak segíteni szeretnék. A blogod nem tökéletes, de jóval előtte jár sok logikai nyaktörést és helyesírási atomkatasztrófát elszenvedett blognak. Hat rész van fent, és ez alapján többet gondolnék írni a történetről, de a részeid nagyon nagyon rövidek. A vége felé már nem olyan feltűnő, de eleinte kb. három fejezet tesz ki egyet (az írásvédettség miatt nem tudtam wordbe másolni, így nem tudom megmondani hány szó), javaslatom szerint jóval többet kéne írnod, kiraknod egyszerre, de ha gyakran (heti kétszer minimum) hozod a részeket, akkor nem érdemes felborítani a kialakult tendenciát.
6/10
Karakterek:
A karaktereid kicsit lógnak a semmiben, még külsőleg sem kapunk egy részletes leírást. Ahogy írsz, el tudok képzelni egy személyt, akinek ilyenek a gondolatai, de ez már rám van bízva, nem töltöd meg rendesen azokat a bizonyos burkokat, csak megszólaltatod őket. Ne hagyd, hogy az olvasó maga tákolja össze a karaktert, adj támaszt, hogy tényleg olyannak gondoljuk, mint amilyennek te megalkottad és elképzelted.
Luna: Nekem nagyon nyafogós lett ez a lány, ami persze egy bizonyos fokig direktségről árulkodik, de néha már idegesítő. Az első pár fejezetben is lejön, hogy ő a szegény idegbeteg, aki soha nem lesz jó senkinek, akit senki nem szeret stb.. A karakter árnyalásán felül azt tanácsolnám, hogy adj a szájába/fejébe a szocializálódástól elvonatkozott gondolatokat is. Nem csak az érdekel, hogy mint fent írtam senki nem érti meg, nem lehetnek barátai… Sokkal kíváncsibb lennék arra, hogy a világ többi részét hogy látja. Hogy mit gondol a nagy egészről, mit ért és mit nem ért. Hogy miben korlátozott a gondolkozása, illetve miben jár a többiek előtt. Érdekelne az emberieken felül a többi kapcsolata, hiszen az ilyen emberek nagyon gyakran kötődnek szinte természetellenes erővel állatokhoz, vagy akár tárgyakhoz, növényekhez. Senki nem lehet teljesen egyedül, legalább egy macskának kéne lennie, akit magához ölelhet (ráadásul a szülők szempontjából az állat nagyon gyakori terápiás eszköz). Azt se feledd el, hogy az elmebeteg nem egyenlő az idegbeteggel.
A fiúk: Nekik még nem adtál elég jellemjegyet ahhoz, hogy igazán elemezhessem őket. Nem igazán cselekszenek logikusan, főleg nem úgy hogy alapvetően szimpatikus jegyeket adsz nekik, mégis amit tesznek, az összekapottnak tűnik, és nem mindig szimpi. Amúgy mégis mik ők, varázslók, hogy első héten betörnek egy igazgatói irodába? Az akták például biztos, hogy nem könnyen feltörhetőek, hozzá nem értők számára, hiszen komoly bajt okozhatna, ha pl. bármelyik pedofil hozzáférhetne a suliba járó lányok lakcíméhez.
Maxie: Tudom, hogy az utolsó részben írtad is hogy ez a külső csak álca, de komolyan ez a csaj marhára túlérzékeny. Vannak tetovált ismerőseim/barátnőim, és nem feltétlen acélból készültek, de ezt a lányt kifejezetten úgy vezetted fel. Ehhez képest majdnem minden jelenetében sírva fakad. Ha valaki ilyen külsőt ölt és így viselkedik, akkor valamit eltemetett jó mélyre. De ha ez így van, akkor nem ezen gondolkozik folyton. A trauma egész hihető, bár még ha kicsi is volt biztos megpróbálták volna elmagyarázni neki hogy nem az ő hibája. Amúgy valamelyik fiú említi, hogy visszajár a ház elé, pedig elvileg nem is ismerték Lunát, főleg nem tudták, hogy Max meg ő ismerik egymást, így ezt javítsd.
A többiek: Azt sugalltad, hogy a maradék három ember (az orvos meg a szülők) a legbiztosabb pont Luna életében, mégis szinte meg sem jelennek a blogon, jellemet főleg nem kapnak. A tanárok nagyon inkompetensnek tűnnek, pedig ugye fel kéne hogy legyenek készülve a lány rohamaira. Persze ez lehet valóságalapú, nem kevés inkompetens tanár él a föld tekén.
3/5
Kivitelezés:
Az írásvédelem miatt (amiért amúgy respect, nekem nem sikerült összehoznom a saját történetes blogomon) nem tudom bemásolni a mondatokat, de jó pár elírás van. Nem mindet írom ide, remélem ezeket megtalálod. Nem vészesen sok, de egy átolvasást javasolnék.
Mindig második a helyes:
Második fejezet: kezelne – kezelnek
Harmadik:  jelleme – jellege; szálytátva (ajaj ez nagyon fáj) – szájtátva
Negyedik (azt hiszem) :segéjlkérően – segélykérően
Ötödik:  hírtelen – hirtelen, törzs helyünkre – törzshelyünkre
Hatodik: düht – dühöt
NAGYON figyelj, olvasd vagy olvastasd át a blogot, mert te is ugrálsz az igeidők között. Nem olyan feltűnő, nem egy mondaton belül teszed, de így közel sem olyan profi, mint szeretnéd.
Ez a másik. Egy kezdődő blog, mégis tapsvihart és virágkoszorút vársz. ask.fmet meg mit tudom én mit készítettél hozzá, ami nekem egyáltalán nem szimpatikus, és lehet másnak sem.  Pedig, őszintén mondom nagyon sok potenciát látok benne. Tetszik az alapötlet, jó a történetvezetés, a szempontváltások, és tulajdonképpen a megfogalmazásod is hiteles és élvezhető, egy-két apró hibától eltekintve (khm… csendőr? hanyadik század is ez? :D ). Szóval az embereken áll vagy bukik. Vagy rátalálnak és kialakul az olvasótábor (amire van esély), vagy nem. Én a helyedben abbahagynám a kommentekért való ilyenfajta könyörgést, inkább keltenék ehhez kedvet kérdésekkel, vagy hagynám a történet alakulásába szavazással beleszólni az olvasót így kialakítva a kapcsolatot és a kommunikációt.
3/5
Összességében az a benyomásom, hogy volt egy jó kis ötleted, de nem néztél rendesen utána a dolognak, inkább könyv/filmélményekre, és a saját képzelőerősre támaszkodtál. Ezen még változtathatsz a későbbiekben, és meg is kéne tenned. Nagyon jó kis blogod van, de nagyon kis egyszerű. Minden téren árnyalást javasolnék.
15/25 (Van még mit javulni,
de ne csüggedj, mindenhonnan csak kicsi lett vonva,
és ezeken könnyen változtathatsz :) )

puszi: Baileys/HannaVirág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése